joi, 25 aprilie 2013

VISHNU SI AVATARURILE SALE (RAMA, KRISHNA ....)


VISHNU SI AVATARURILE SALE (RAMA, KRISHNA ....)

Dragi prieteni,

Am promis in articolul despre zeii hindusi ca ma voi ocupa in mod separat de subiectul “Avatarurile lui Vishnu” si iata ca a venit timpul si pentru acesta.
Asa cum spuneam atunci cand am facut acea prezentare, Vishnu reprezinta o Fateta a Sfintei Treimi, numita in hinduism “Trimurti”, alaturi de Brahma si Shiva, celelalte doua fatete. Brahma este considerat cel ce se ocupa de creatia Universului, Vishnu este considerat cel ce sustine ceea ce este deja creat, iar Shiva este cel ce distruge ceea ce este creat, facand loc unei noi creatii.
Daca stam bine si ne gandim si daca ne exprimam prin prisma hinduismului, noi traversam acum niste vremuri in care, cel mai greu cuvant de spus il are Shiva, in sensul ca se distruge tot ceea ce este invechit si neconform cu noua era, astfel incat, ulterior, sa se poata manifesta Brahma, care construieste noua lume, in noua energie si in cele din urma Vishnu, cel ce va mentine in stare de functionare, atat cat va fi necesar, cele create. Evident ca acest ciclu este in permanenta manifestare, dar uneori, este mai accelerat si mai de amploare, asa cum se intampla in aceste timpuri.
Ce este un Avatar? Cuvantul “Avatar” vine din limba sanscrita, care se traduce in mod direct “Coborare”. Coborarea cui anume, ne intrebam noi? Coborarea lui Dumnezeu pe pamant, sau a lui Vishnu, ar raspunde hindusii. Cu alte cuvinte, Avatarul este o manifestare a Fiintei Supreme pe pamant. Despre un Avatar se considera in consecinta ca nu a avut niciodata intrupari anterioare, ca nu a trecut niciodata prin ciclul vietii si al mortii, nici pe planeta noastra, nici pe o alta planeta, ca este o Fiinta Perfecta, o Scanteie Divina ce vine direct din Dumnezeu la intrupare si se intoarce direct la Sursa dupa ce vremea acelei intrupari s-a sfarsit. Avatarul are menirea de a-i indruma pe oameni pe calea unei noi cunoasteri.
Folosit la plural, gasim pentru acest cuvant una dintre cele trei variante: Avataruri, Avatari si Avatare. Se pare ca totusi, din punct de vedere gramatical, este corecta prima varianta, motiv pentru care o folosesc si eu in acest articol, desi in mod curent am tendinta de a folosi a doua varianta.
In crestinism, Iisus a fost Avatarul nostru, Scanteie desprinsa din Dumnezeu si intoarsa la Sursa, dupa cei 33 de ani de viata ai Mantuitorului pe acest pamant.
Exista insa si suficiente ipoteze, care sunt pe undeva si plauzibile, ca un Avatar poate fi si un spirit eliberat din Roata reintruparilor, care chiar daca a atins eliberarea finala, el pastreaza totusi dorinta de a-i ajuta pe altii si pentru asta, este chiar dispus sa mai vina la intrupare pe pamant, ca sa poata arata tuturor Potentialul Divin care salasluieste in interiorul fiecarei fiinte umane.
Mai jos sunt enumerate Avatarurile lui Vishnu. Am gasit in foarte multe articole ca lui Vishnu ii corespund 10 Avataruri, iar in altele, 24 de Avataruri. Tind sa cred ca sunt 24 deoarece, cautand dupa informatii pentru cele 14 nume care nu apar in listele de 10, peste tot se specifica faptul ca acele nume au fost Avataruri ale lui Vishnu.           
Pentru a putea vedea totusi care sunt cele 10 nume care apar si in listele de 10 si in listele de 24 de nume, le-am specificat pe acestea pe primele zece locuri, dupa care, restul sunt enumerate in ordine alfabetica.

Avatarurile lui Vishnu
AVATARUL MATSYA – Avatarul peste
AVATARUL KURMA (KACHCHAP) – Avatarul testoasa
AVATARUL VARAHA – Avatarul mistret
AVATARUL NARASIMHA (NARASINGHA) – Avatarul leu-om
AVATARUL VAMANA – Avatarul pitic
AVATARUL PARASHURAMA
AVATARUL RAMA
AVATARUL KRISHNA
AVATARUL BUDDHA
AVATARUL KALKI
AVATARUL ADI PURUSH
AVATARUL BALARAMA
AVATARUL DATTATREYA
AVATARUL DHANVANTARI
AVATARUL HAYAGREEVA
AVATARUL KAPILA
AVATARUL MOHINI
AVATARUL NARADA
AVATARUL NARA-NARAYANA
AVATARUL PRITHU
AVATARUL RISHABH
AVATARUL SANAT KUMARA
AVATARUL VYASA
AVATARUL YAGYA
Primele 10 Avataruri sunt tratate si de Vasile Lovinescu in cartea sa “Dacia Hiperboreeana”, in care subliniaza legatura cu plaiurile noastre stramosesti. Singura diferenta consta in faptul ca pe locul 9, Lovinescu il pune pe Iisus, in locul lui Buddha. Voi face si eu o prezentare in continuare, bazandu-ma atat pe viziunea lui Lovinescu, considerand ca este important pentru noi romanii sa cunoastem mai bine lucrurile in acest fel, cat si pe informatii acolo unde au putut fi gasite, provenite de la hindusi.

1.     Pestele Matsya
In multe studii, pestele apare ca un simbol sacru stravechi. Gasim acest simbol si in crestinism si personal am citit in primul volum al cartii “Floarea Vietii” scrisa de Drunvalo Melchizedek, ca pestele face parte dintre cele mai vechi simboluri descoperite pe pamant, facand pe undeva legatura omului cu delfinii. De aceea, el este considerat si de hindusi ca fiind primul Avatar al lui Vishnu.

2.     Testoasa Kurma
Exista multe monede dacice scoase la iveala prin sapaturile arheologice, pe care este reprezentat caduceul lui Mercur (cu cei doi serpi incolaciti in jurul unui toiag si aripile de inger), ce este plasat pe carapacea unei broaste testoase, formatiune ce este inconjurata de inscriptia scrisa cu litere grecesti, Sarmis Basil (Regele Sarmis). Iata ca si testoasa apare ca simbol pe meleagurile noastre.

3.     Mistretul Varaha
Ca si in cazul testoasei, exista de asemeni monede dacice pe care este reprezentat un mistret tinand in gura o sageata.

4.     Leul-om Narasimha
Acest Avatar al lui Vishnu este reprezentat cu cap de leu si corp uman. Fara a va incarca memoria cu nume ce sunt greu de tinut minte, pe scurt, Narasimha este recunoscut ca fiind cel ce a reusit sa ucida un tiran viclean, ce ii denigra pe toti, inclusiv pe fiul sau si care obtinuse ca urmare a unor rugaciuni si sacrificii pe care le facuse in numele lui Brahma, promisiunea ca nu va putea fi omorat vreodata nici de om, nici de animal. Narasimha a reusit totusi acest lucru, tocmai pentru ca si-a luat infatisarea de jumatate leu si jumatate om, cu alte cuvinte, nici om, nici animal.

5.     Piticul Vamana
Se spune despre Vamana ca desi era foarte mic ca si infatisare, totusi putea masura intreg Universul din trei pasi. Lovinescu aminteste in cartea sa urmatoarele versuri extrase din folclorul romanesc:
“Dumnezeu ce m-a trimis,
Pamantul sa i-L masor,
Pamantul cu umbletul
Si ceriul cu cugetul”
            Legenda spune ca regele Bali care domnea peste trei lumi, Cerul, Pamantul si Infernul, a spus ca ii cedeaza piticului Vamana sub care se ascundea de fapt Vishnu, tot ce acesta va putea masura din trei pasi. Cu primii doi pasi Vamana a luat in posesie Cerul si Pamantul, iar pe al treilea nu l-a mai facut, lasandu-i lui Bali Infernul, ca pretuire a “virtutilor” sale.

6.     Parashurama
In traducere, Parashurama inseamna “Rama cu securea”. Parashurama este asociat deseori cu Zeus din Olimp si gandindu-ne la faptul ca din ce in ce mai des, Muntele Olimp este asociat cu Varful Omu de la noi, am putea sa ne gandim ca si Parashurama apartine acestor plaiuri. Lovinescu intareste aceasta idee atat prin consemnarea ca si Zamolxis, Zeul dacilor, era supranumit si “Zeul cu dubla secure”, cat si prin versurile dintr-o alta doina romaneasca, dupa cum urmeaza:
“Pe Muntele Mare....
Mandra turma de oi paste....
Dar la turma cine umbla....
Umbla, umbla Sfantul Soare....
Cu fluieru-nverigat....
Cu toporu-ncolturat....”

7.     Rama


Este lucru stiut de catre multi si sutinut si de catre Lovinescu ca Romania nu prea are tangenta cu Roma latina, asa cum am fost invatati la scoala. Din ce in ce mai multe dovezi conduc catre corespondenta Romania – Ramania, locuita de stramosii nostri ramaiasii. Ptolemeu numeste una dintre cetatile Daciei cu numele de Ramidava, gasim in basmele populare romanesti pe Ram-Imparat  si aceasta insiruire ar putea continua cu multe exemple.
La hindusi, Rama este unul dintre cei mai adorati zei. El este vazut ca si intruchiparea cavalerismului, a vitejiei, a curajului, a corectitudinii, pe scurt, calea catre mantuirea personala.
El este reprezentat de catre hindusi tot timpul purtand un arc. Consoarta sa a fost Sita, considerata si ea Avatar al Zeitei Lakshmi, si perceputa de catre femeile hinduse, ca standard al imaginii sotiei si virtutilor feminine.
Hindusii invoca numele lui Rama ori de cate ori se afla intr-o situatie grea, indiferent de natura acesteia, asa cum pronuntam noi deseori cand ne gasim in situatii similare, “Doamne, Dumnezeule”

8.     Krishna


Desi nascut in familie nobila, acest Avatar a copilarit printre pastori, fermecandu-i cu minunatul sau fluier, motiv pentru care este reprezentat deseori de catre hindusi, impreuna cu un flaut. Viata sa este o insiruire de intamplari miraculoase, in general lupte duse impotriva fortelor raului.
In traducere din sanscrita, krishna inseamna negru. Mai mult ca sigur ca nu este deloc intamplator ca avem trei rauri numite Crisul Negru, Crisul Alb si Crisul Repede, o mare care se numeste Marea Neagra, dacii despre care se spune ca veneau din Pelasgos nascut din “Pamantul Negru”, valahii denumiti de fapt de catre toate popoarele vremii ca si “valahii negri”, numele mistic “Negru-Voda”. De asemeni, asa cum specifica si Lovinescu, dar cum am vazut si eu in urma cu niste ani la un muzeu de harti vechi, de steaguri si de steme, lucru care va marturisesc ca m-a lasat uimita, pe stemele Valahiei sunt infatisate trei capete de negri, pe cele ale Moldovei doua chei incrucisate, avand la extremitatile superioare doua capete de negri. Ca sa nu mai vorbim ca cele doua chei reprezentate incrucisat formeaza de fapt svastica, simbol de-a dreptul traditional al poporului nostru, atat de des intalnit pe broderii, in biserici, pe pergamente voievodale, pe monede dacice etc., care inca o data intareste legatura acestor meleaguri cu lumea hindusa. Svastica nu este nici pe departe simbol al lui Hitler, el este cu mult mai vechi decat vremurile in care a trait Hitler. Il intalnim frecvent si la tibetani, acesta fiind de fapt un simbol al energiei universale care pune totul in miscare.
Intorcandu-ne la versurile din doina romaneasca, “cu fluierul inverigat”, pe care le-am exemplificat ceva mai sus, cand am vorbit despre Parashurama, putem considera ca s-ar putea referi acestea si la Krishna. Lovinescu il asimileaza cu Fat Frumos din basmele noastre romanesti.
In unele reprezentari hinduse, Krishna chiar este infatisat cu pielea inchisa la culoare sau chiar in tenta albastru inchis. Deseori i se asociaza pene de paun pe langa nelipsitul flaut si sunt reprezentate vaci, ca simbol al divinului pastor. Vehiculul lui Krishna este un vultur numit la hindusi Garuda, iar in basmele noastre populare ar putea fi asa-numita pajura. A avut ca si consoarte pe Radha si pe Rukmini. Ca si in cazul Sitei, consoarta lui Rama, Radha si Rukmini sunt considerate de asemeni Avataruri ale Zeitei Lakshmi. Reamintesc ceea ce am specificat in articolul despre zeii hindusi, ca Lakshmi este consoarta lui Vishnu, motiv pentru care de cate ori vorbim despre un Avatar al lui Vishnu, vorbim in cazul consoartei sau consoartelor acelui Avatar, despre Avataruri ale lui Lakshmi.
In Bhagavad Gita, mai ales unde se adreseaza lui Arjuna, Krishna se arata ca un barbat avand caracteristici divine, cu mai multe capete si mai multe brate, semnificand atributele si puterea lui Vishnu. Luand in considerare si acest mod de a se arata, care seamana cu “Schimbarea la fata” a crestinilor, sarbatoare ce elogiaza momentul in care Iisus s-a prezentat o data, cu infatisarea divina, discipolilor Sai, diferita de cea umana, luand in considerare si numele de Cristos, foarte asemanator cu Krishna, luand in considerare faptul ca la fel ca si Iisus, Krishna a fost conceput in pantecele mamei Sale Devaki, fara unire sexuala, multi asociaza pe Iisus de fapt cu Krishna. Speram sa apucam si noi zilele cand se va afla adevarul despre toate acestea.

9.     Buddha


Este considerat fondatorul buddhismului si al 9-lea Avatar al lui Vishnu, in hinduism. Din invataturile buddhiste doresc sa accentuez pe urmatoarele:
·        Cele 4 Adevaruri Nobile: suferinta este parte integranta a vietii (1), originea suferintei este ignoranta (2), principalele simptome ale ignorantei sunt atasamentele si poftele (3) si atasamentele si poftele pot fi eliminate prin urmarea Cararii Nobile din 8 parti (4), ducand in acest fel la eliminarea suferintei;
·        Cararea Nobila din 8 parti: intelegerea corecta (1), gandirea corecta (2), vorbirea corecta (3), actiunea corecta (4), traiul corect (5), efortul corect (6), atentia corecta (7) si concentrarea corecta (8), care duce in cele din urma la intelegere corecta.
Nu cred ca mai este altceva de adaugat, pe langa profunzimea celor doua paragrafe.

10.            Kalki
Kalki este reprezentat ca un cavaler apocaliptic, calare pe un cal alb, considerandu-se ca acest Avatar nu a sosit inca. Pentru noi crestinii este ceea ce definim ca pe a doua venire a lui Iisus.
Nu pot incheia fara a face reamintirea profetiilor ca acest al 10-lea Avatar s-ar putea sa fie tot aici pe pamantul romanesc.

In luna octombrie a anului trecut, am postat un articol in care vorbeam despre cum am mai putea sa ne stingem din karma. Explicam acolo ca exista o mantra inchinata lui Rama si lui Krishna, care cantata de 108 ori pe zi, timp de 16 zile, poate duce la stingerea karmei. Mai multe detalii puteti gasi in acel articol. Oricum va mai atasez si aici videoclipul cu mantra, pe care va recomand cu toata caldura sa il ascultati atunci cand va simtiti dezndajduiti si fara de speranta. Este de foarte mare ajutor.


Maestrul Serghei Danisin ne-a dat la cursul dansului o multime de mantre. In contextul subiectului de astazi va numesc doua dintre ele, dupa cum urmeaza:
OM NAMO BHAGAVATE NARASINGHA YA – mantra de indepartare a raului, vrajilor si blestemelor. Asa cum omul-leu Narasimha sau Narasingha a invins acel demon aproape de neinvins, tot asa s-ar invinge si demonii din vietile noastre. As proceda prin cantarea tot de 108 ori timp de 16 zile. Nu am incercat, dar sunt sigura ca ar da rezultate, asa ma conduce intuitia sa va transmit.
OM NAMO BHAGAVATE NARAYANA YA – mantra pentru stiinta, intelepciune si clarviziune pentru care am gasit si un videoclip (ii lipseste termenul “bhagavate”), insa are aceeasi esenta.



Sa va fie de mult folos!
Pace si Iubire tuturor!

7 comentarii:

  1. Pe pagina lui Dan, a aparut articolul ,,De la dualitate la trialitate 2"
    Si se face referire la sarpele kundalini. Mi am adus aminte de un vis al fiului meu, in care eu impreuna cu el am mers la o prietena a mea. (dar necunoscuta de el; asa era in vis) Am intrat in casa prietenei, casa care era plina de serpi, si toti sasasiau amenintator si veneau spre noi (Mai mult spre copil). Eu aveam un sarpe in mana, care statea drept ca un bat in mana mea, si cand sasaia el, ceilalti serpi din jur se indepartau.(copilul zicea ca celorlalti serpi le era frica de al meu). Femeia era imbracata in rosu. Ne am salutat si ne am pupat. La un moment dat, I am spus nervoasa copilului sa se potoleasca ( deoarece era speriat de atatia serpi) si s a trezit. Eu Nu stiu ce am visat in noaptea respectiva, dar parca imi amintesc ca I am spus copilului sa se potoleasca.
    Iti spune tie ceva visul asta? Eu Nu am nici o idee
    Multumesc
    Numai bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, nu stiu exact care ar putea fi interpretarea dar eu as putea incerca una in felul urmator: femeia in rosu este lumea fizica, materiala, ce tine de chakra radacina, iar serpii aceia, grijile, problemele, tot ce tine de aceasta lume in acest sens. Tu esti mai trecuta prin viata si "ai gustat" din toate acestea, le cunosti bine, iti sunt de acum prietene, pe cand copilul abia acum incepe sa le cunoasca si drept urmare nici nu prea stie cum sa se apere. Doar inaintarea in varsta si experienta castigata prin practica il vor invata. De aceea, tu cunosteai femeia si el nu. Sarpele tau cel drept cred ca semnifica cu adevarat sarpele sacru reprezentat prin energia ta kundalini, sau energia Duhului Sfant. De Duhul Sfant se teme tot ce este lumesc, pentru ca nu are putere asupra Sa. In concluzie, mesajul pe care fiul tau l-a primit in acel vis de la Divinitate este urmatorul: "Dragul meu, vezi cata putere are credinta mamei tale in fata a tot raul? Ia aminte si descopera si tu puterea aceasta, Puterea Duhului Sfant si atunci orice bariera din viata ta va fi inlaturata fara nici o problema." Sper sa fiu pe aproape cu aceasta interpretare. Doamne ajuta!

      Ștergere
    2. Multumim!
      Te apreciem pentru omul care esti
      Mai vreau sa spun ca Saptamana viitoare, in Vinerea Mare, la Manastirea Bodrog, se va face Drumul Crucii.
      Asta pentru cine vrea, poate sau trebuie sa participe
      Numai bine

      Ștergere
    3. Multumim frumos pentru informatie. Toate cele bune!

      Ștergere
  2. Buna draga Mihaela
    Inca sunt la scoala si am vrut neaparat sa iti scriu un comentariu. Am citit pe repede articolul dar o sa-l citesc pe indelete acasa. Simt ca energiile incep sa revina incet incet la normal si parca iesim dintr-un vid dintre dimensiuni.Cu mult drag Profa de Geogra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este draga Profa. Am traversat o banda ca de vid si se simte ca ne indreptam spre iesirea din ea. Aceasta banda s-a perceput ca o perioada cu blocaje majore, in care parca orice am fi facut, nimic nu parea sa dea rezultate. Vom vedea cum vor curge lucrurile mai departe. S-ar putea ca la iesirea totala, sa pasim intr-un spatiu in care sa descoperim lucruri complet noi, ce ne vor putea ajuta sa cream mult mai usor decat pana la intrarea in aceasta banda. Doamne ajuta! Te imbratisez cu drag.

      Ștergere